ITP 1 Tjänstepension

Om du är privatanställd tjänsteman på ett företag med kollektivavtal har du med största sannolikhet ITP som tjänstepension. Det är ett försäkringspaket som förutom pension ger dig ersättning vid långtidssjukdom och ett ekonomiskt skydd för din familj när du dör.

ITP 1 omfattar enligt huvudregeln alla tjänstemän födda 1979 och senare. På vissa bolag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett när man är född. Till skillnad från ITP 2 är ITP 1 en premiebestämd tjänstepension. Det innebär att premien – hur mycket din arbetsgivare betalar in – är bestämd, medan storleken på pensionen i slutändan kan påverkas av flera faktorer.

ITP 1 – Premie och räkneexempel

Premien för ITP 1 är 4,5 % av din månadslön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (42 625 kr 2021). På lönedelar därutöver är premien 30 %. Premien betalas på varje enskild månadslön. Hos Collectum, som är valcentral och administratör för ITP, kan du enkelt räkna ut hur mycket din arbetsgivare betalar varje månad.

Vad ingår i ITP 1

  • Ålderspension – din vanliga tjänstepension som du får ut när du gått i pension.
  • Sjukpension – ger dig ersättning om du blir långvarigt sjuk.
  • TGL (Tjänstegrupplivförsäkring) – ger din familj ett engångsbelopp om du dör innan pensionen

ITP 1 Tjänstepension hos IDUR

IDUR är experter på hantering av tjänstepension. Vi kan hjälpa er att administrera företagets tjänstepension för ITP 1, och säkerställa att allt går rätt till. Vi erbjuder allt från pensionsanalys till utbildningar om tjänstepension, för anställda och arbetsgivare.