top banner image
 
 
 

Pension Due Diligence

IDUR ger kvalificerat analysstöd till köpare i samband med bolagsförvärv genom tjänsten Due Diligence Pension. Vi hjälper er att analysera eventuell pensionsskuld och rätta till fel i den tidigare pensionshanteringen.

Kontakta oss

Analys av pensionsskuld i Due Diligence-process

Brister i tjänstepensionshantering förekommer i ganska stor omfattning. Detta är något vi kan se baserat på egna analyser och vår erfarenhet av löpande tjänstepensionsadministration under många år. Dessa brister förekommer i allt från små och medelstora till stora bolag. Felaktigheter i pensionshanteringen leder ofta till en ackumulerad pensionsskuld som inte försvinner av sig själv vid ett bolagsförvärv.

Även om en pensionsskuld inte föreligger vid ett förvärv kan avtalsrättsliga förbättringar behövas, både gällande enskilda löften och pensionspolicys. Detta för att undvika framtida tolknings- och tillämpningsproblem.

Det är köparen som tar den stora ekonomiska risken vid ett bolagsförvärv. Utan en analys av eventuell pensionsskuld och eventuella brister i den tidigare tjänstepensionshanteringen kan konsekvenserna märkas för sent. Då finns ingen möjlighet att påtala skadan för säljaren och kräva kompensation.

Vår analys av pension i Due Diligence-processen hjälper köparen att:

  • Analysera löften om pension i anställningsavtal, kollektivavtal och VD-avtal
  • Analysera tryggandet genom försäkring av kollektivavtalade och enskilda löften
  • Beräkna pensionsskuld
  • Rätta till fel i bolagets pensionshantering
  • Vidta erforderliga arbetsrättsliga åtgärder
  • Genomföra ansvarsutredningar och förhandlingar

Vårt arbete redovisas genom en konsultrapport och en muntlig presentation. På begäran genomförs operationella insatser, främst i syfte att rätta till fel, men också för att hantera eventuell pensionsskuld.

För att analysera pension i Due Diligence-uppdragen samarbetar IDUR med juridiska konsulter inom arbetsrätt och pension, med lång erfarenhet av kollektivavtalsrättslig pensionshantering i små som stora verksamheter. Våra juridiska konsulter har även många års kvalificerad erfarenhet från försäkringsbranschen.

Är ni intresserade av våra tjänster, eller har ni frågor?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi er.

Ja tack, jag vill ta emot IDURs nyhetsbrev, information om tjänster och inbjudningar.

Jag är informerad om att jag kan läsa mer om hur Idur behandlar mina personuppgifter i Azets integritetspolicy. Jag kan när som helst göra ändringar i min prenumeration eller avprenumerera från kommunikation från IDUR.